tisdag 25 september 2012

Makrill vid Islands stränder

Johann Sigurjonsson VD för Islands Havsforskningsinstitut.
Han menar att "klimatändringarna" till stor del är naturliga
svängningar som man tidigare upplevt. Små temperaturändringar
kan få stora konsekvenser för havets ekologiska system
Makrillen håller sig vintertid från Island (lila area). På sommaren
söker makrillen längre västerut och norrut än dörr (blå area).
2009-2011 uppmättes ca 1,1 miljoner ton makrill inom
Islands fiskezon
Total makrillfångst, röd färg visar Islands andel 
Resultatet av sommarens mätning visar att ca 5,1 miljon ton
makrill finns inom hela arean varav xca 1,5 miljon ton inom
Islands fiskezon
På tv-kanalen INN på Island intevjuade Björn Bjarnason VD:n för Islands Marine Research Institute Johan Sigurjonsson om makrill och andra fiskarter i Nordsjön.

Enligt Johan Sigurjonsson har makrillstammen aldrig varit större och det ändrade beteendet kan bero på naturliga temperatursvängningar i havet snarare än klimatändringarna.

Johan Sigurjonsson menar att isländska myndigheter varit försiktiga i sina beslut hur mycket makrill får fiskas eftersom stammen tål mer just nu. Makrillstammen från 2007 är stark och har växt sig från 1,7 miljoner ton till 2,9 miljoner ton fisk som lägger rom. Johan Sigurjonsson säger att makrillen kan försvinna från Islands fiskezon lika snabbt som den har kommit in eftersom små ändringar i temperaturen ändrar beteendet.

Det är således befängt att påstå som Irländska och Skottiska fiskerier gör att makrillen har minskat vid Island. Motsatsen är ett faktum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar